Kerkrentmeesters
Visie Kerkrentmeesters
Het beheren van de materiele zaken van de kerkelijke gemeente op zodanige wijze, dat hiermee het geestelijk welzijn van de gemeente wordt gediend.
In een ideale situatie moeten de financiën geen beperkende factor zijn voor het door de kerkenraad gewenste beleid. Daarom is het zaak om het gewenste beleid van de kerkenraad zo naar de gemeente te vertalen dat de gemeente haar betrokkenheid met dit beleid ook laat zien door een financiële betrokkenheid. Op deze manier kan een gewenst beleid ook doorgang vinden.
Taken Kerkrentmeesters
Binnen de Andreaskerk zijn er 6 kerkrentmeesters met elk hun eigen taken waaronder:
- Organiseren van de Actie Kerkbalans
- Beheer van de wijkkas
- Onderhoud en beheer van het kerkgebouw en de Pastorie
- Beheer en Coördinatie Zaalverhuur
- Het opmaken van de begroting / jaarrekening / financiële overzichten
- Contacten met de predikant / koster / organist / pastoraal medewerker
- Opstellen rooster van dienst / collecten rooster
- Coördinatie diversen commissies
College voor Kerkrentmeesters
Naast de taken die de kerkrentmeesters op wijkniveau uitvoeren wordt het financieel beleid in grote lijnen bepaald door het College voor Kerkrentmeesters. In dit College zit een afvaardiging van elke hervormde wijkgemeente op het eiland van Dordrecht.
Kerkkantoor
Naast de taken die wij als kerkrentmeesters hebben worden er door het kerkkantoor o.a. de volgende taken uitgevoerd:
- Het voeren van de financiële administratie voor alle wijken van Hervormd Dordrecht
- Afgifte Collecte bonnen
- Contractbeheer kerkelijke medewerkers
- Coördinatie Actie Kerkbalans
- Versturen bijdrage eindejaarsgift / solidariteitsbijdrage
Inkomsten
De inkomsten van de Andreaskerk bestaan uit de volgende zaken:
Actie Kerkbalans
Aan het begin van elk kalender jaar wordt de actie kerkbalans gehouden. De enveloppe met daarin de in te vullen toezeggingen worden door vrijwilligers bij alle ingeschreven leden van de Andreaskerk afgegeven en ook weer opgehaald. Deze actie is onze belangrijkste bron van inkomsten en van groot belang voor het in stand houden / de groei van onze wijkgemeente.
Collecten
Tijdens de wekelijkse erediensten zijn de tweede collecte tijdens de dienst en de schaalcollecte bij de uitgang bestemd voor de Andreaskerk. U kunt uw bijdrage contant, met behulp van collecte bonnen of via de Givt-APP geven.
Zaalverhuur
De Andreaskerk beschikt over een aantal zalen onder in de kerk welke verhuurd worden.
De inkomsten uit de zaalverhuur vormen een belangrijke bron van inkomsten.
Eindejaarsbijdrage
In de maand december krijgen alle leden van de Andreaskerk een enveloppe door de bus met daarin de vraag om een eindejaarsbijdrage te geven. Deze bijdrage komt geheel ten goede aan de Andreaskerk en wordt gebruikt om de jaarrekening sluitend te kunnen krijgen.
Solidariteitsbijdrage
Elk voorjaar krijgt u een enveloppe met daarin de vraag om een solidariteitsbijdrage te geven van 10 euro. Van deze 10 euro wordt 5 euro afgedragen aan de PKN om noodlijdende kerken te helpen. De andere 5 euro is bestemd voor onze eigen wijkgemeente.
Incidentele giften
Daarnaast is het ook mogelijk om incidenteel een gift te geven en deze over te maken op onze wijkkas. IBAN nummer: NL05INGB0000379685: Ten name van: Wijkgemeente 9 Hervormde Gemeente Dordrecht
Uitgaven
De uitgaven van de Andreaskerk bestaan uit de volgende zaken:
Onderhoud kerkgebouw en pastorie
De kerkrentmeesters hebben een 15 jaren onderhoudsplan opgesteld waarin per jaar inzichtelijk is welk onderhoud er moet worden uitgevoerd. Hierbij kunt u denken aan schilderwerk, herstelwerkzaamheden, onderhoud aan het dak, de lift, de CV en het Orgel. Daarnaast worden er periodiek investeringen gedaan in stoelen / vloerbedekking / muziekinstallaties en beamers.
Energiekosten/Verzekeringen
Hierbij kunt u denken aan Gas, Water, Licht en daarnaast verschillende verzekeringen zoals inboedelverzekering, OZB, schadeverzekering.
Salarissen Predikant / Pastoraal medewerker / Koster / Organist
Jeugdwerk / Ouderenwerk / Evangelisatiewerk / overige activiteiten
ANBI
De Andreaskerk Dordrecht maakt onderdeel uit van de Hervormde gemeente Dordrecht.
De Hervormde gemeente Dordrecht heeft een ANBI status. Dit betekent dat al uw giften aftrekbaar zijn van het belastbaar inkomen onder aftrek van het drempelbedrag wat de belastingdienst hanteert.
Meer informatie over onze ANBI status is te vinden op: https://www.pkn-dordrecht.nl/geldzaken-en-anbi.
Bankrekeningnummers
Wijkkas Andreaskerk
IBAN nummer: NL05INGB0000379685:
Ten name van: Wijkgemeente 9 Hervormde Gemeente Dordrecht
Om er voor te zorgen dat uw overgemaakte bedrag op de juiste bestemming terecht komt willen wij u vragen of u bij de omschrijving wilt vermelden waar uw bedrag voor bestemd is. Indien er geen omschrijving vermeld wordt komt het overgemaakte bedrag als gift in de wijkkas.
Bijdrage Actie Kerkbalans
NL25RABO0373718101 t.n.v. CvK Hervormde Gemeente Dordrecht.
Onder vermelding van: Wijkgemeente 9 Hervormde Gemeente Dordrecht
Bijdrage Solidariteitskas
Voor de Solidariteitskas ontvangt u in de maand mei een acceptgiro.
Bijdrage Eindejaarscollecte
NL28RABO0373718144 t.n.v. CvK Hervormde Gemeente Dordrecht
Onder vermelding van: Wijkgemeente 9 Hervormde Gemeente Dordrecht
Voor bestellen van collectebonnen
1. Afhalen tegen contante betaling op het Kerkkantoor
2. Bestellen via rek.nr. NL05 ABNA 0508 0243 90 t.n.v. CvK Hervormde Gemeente Dordrecht onder vermelding van gewenste waarde, aantal en bezorgadres.
3. Bestellen via IDEAL betaling via http://site.skgcollect.nl/197/
Door uw naam emailadres en telefoonnummer in te vullen kunt u een account aanmaken en vervolgens inloggen met uw emailadres en wachtwoord. Daarna is het mogelijk om de gewenste collectebonnen te bestellen en via IDEAL af te rekenen.
GIVT-App
GIVT-APP: Digitaal bijdragen aan de collecten.
Vanaf 5 mei 2019 is het mogelijk om op een nieuwe manier deel te nemen aan de collecte tijdens de dienst. Dan starten we met Givt en kan je naast contant geld ook met jouw smartphone geven. In dit artikel lees je hoe het werkt en wat jij kan doen om ook zonder contant geld te blijven geven aan de collecte.
Voor steeds meer mensen is het minder vanzelfsprekend om contant geld bij zich te hebben. Dat is eigenlijk ook niet zo vreemd, want bijna overal kan je met een pinpas betalen. Met dit in gedachten is Givt ontstaan.
Vanuit een kerk zijn een aantal mensen een initiatief gestart, om het mogelijk te maken aan de collecte te geven zonder contant geld, waarbij de dienst zo min mogelijk wordt verstoord. Tijdens de ontwikkeling is vooral nagedacht over wat de gebruiker prettig vindt. Het resultaat is dan ook een zeer gebruiksvriendelijke app. Uiteraard zou het mogelijk zijn om een pinautomaat neer te zetten in een kerk, maar daar kleven nogal wat nadelen aan. Zo'n automaat in de kerk is niet alleen duur en onhandig, maar bovenal heb je bij het betalen met je pinpas niet het gevoel dat je iets geeft, maar dat je een betaling doet. Givt vindt het juist belangrijk dat het gevoel van geven behouden wordt.
Hoe werkt het?
De oplossing van Givt werkt met een smartphone, een Apple of een Android, en een Givt-zender in de collectezak. De gever geeft in de Givt-app het aantal collectes aan:
- Collecten 1 Diaconie
- Collecten 2 Wijkkerk
- Collecten 3 Schaalcollecten voor de kerkrentmeesters.
De volgorde van de collectes in de APP is gelijk aan wat we gewend zijn in de Andreaskerk.
Het is belangrijk om in de APP uw gift te verdelen over deze 3 collectes zodat het geld wordt toegekend aan de juiste collecten.
Vervolgens geeft de gever aan hoeveel zij per collecten wilt geven en haalt de telefoon langs de zender in de collectezak en de gift is gedaan. Het lijkt daarom heel erg op geven met contant geld.
Ook is het mogelijk om wanneer je thuis de dienst meeluistert of op een later tijdstip de dienst terugluistert, de Andreaskerk te kiezen uit een lijst in de app. Het systeem is zo gemaakt dat er geen internetverbinding nodig is tijdens het geven. Net als bij contant geld blijft de gever anoniem, zodat de penningmeester niet kan zien hoeveel iemand heeft gegeven. Een ander voordeel van geven met Givt is dat iedere gebruiker elk jaar in de app een overzicht kan opvragen van al zijn giften aan ANBI-geregistreerde organisaties. Dit overzicht wordt bij de belastingaangifte door de belastingdienst geaccepteerd.
Wat heb je nodig om te geven met de smartphone?
Om te geven met Givt heb je natuurlijk een smartphone nodig (Android of iOS) met daarop de Givt-app. Je kunt na het downloaden je e-mailadres invoeren en meteen beginnen met geven. Je verdere registratie kan je op een later moment afronden. Bij je registratie vul je een aantal persoonlijke gegevens in (denk hierbij aan je adres, mobiele nummer en rekeningnummer). Ook geef je een machtiging af zodat er geld van je rekening kan worden afgeschreven. De Givt-app is zo ontworpen dat je makkelijk door dit proces wordt geleid. Zoek in de App Store of op Google Play naar Givt of ga naar www.givtapp.net/download.
Met Givt zijn we klaar voor de toekomst en kunnen we aan de collecte blijven geven.
Hieronder kunt u de handleiding bij gebruik van de GIVT APP voor Andreaskerk Dordrecht downloaden.
{phocadownload view=file|id=3|target=s}
QR-Code Wijkkas
QR-Code Zending