ckia logo

Joden wensen elkaar op een verjaardag toe dat ze 120 jaar oud mogen worden, gebaseerd op Gen. 6:3. De Joodse bevolking in Europa is sinds 1970 met 60% gedaald en is nu net zo laag als 1000 jaar geleden. Dit is echter niet alleen t.g.v. uitroeiing, maar mede t.g.v. het groeiende aantal alija’s met als reden het schrikbarend toenemende antisemitisme/ antizionisme, wat alles te maken heeft met de aanwakkerende geestelijke (eind)strijd om Jeruzalem/ het land Israël. De Here God waakt echter over Zijn oogappel. (Ps.121:4) Het Joodse volk werd reeds alle eeuwen door geconfronteerd met moord, doodsbedreiging, extreem lijden en rouw, dit als geen ander volk (Israël = de lijdende knecht). Anno 2021 zien we dit nog steeds. Miljoenen Joden werden meedogenloos afgeslacht en hun graf is veelal onbekend. Overleden dierbaren werden echter gewoonlijk op een Joodse begraafplaats begraven. Hoe en waar in Dordrecht? Een Joodse begrafenis (Lewaja) is een samenstel van gewoonten en rituelen die uit het religieuze Jodendom voortkomen. Hoe wordt in de Joodse cultuur in het algemeen omgegaan met de stervensbegeleiding, de begrafenis en de rouwperiode? Zou de Joodse wijze van omgaan met hun stervenden, overledenen en nabestaanden ons kunnen helpen?

Hieronder kunt u het bestand downloaden: