ckia logo

Het mikwe (Hebreeuws-mikwa) betekent letterlijk ‘levendig water’. Het mikwe is een Joods reinigingsbad, niet zozeer hygiënisch, maar spiritueel/geestelijk. Bij elke synagoge (voorheen de Tempel) hoort een mikwe. Deze is voor een religieuze gelovige Jood nog belangrijker dan de synagoge. Een Joodse geloofsgemeenschap kan niet functioneren zonder het mikwe. Het mikwe wordt ook wel het ‘bad der wedergeboorte’ genoemd. Hoe ziet een mikwe er normaliter uit? Wat is het gebruik en de betekenis van de onderdompeling in het mikwe in het Jodendom? Kunnen we dit gebruik terugvinden in de Bijbel? In hoeverre is de ceremonie van de doop in het doopbassin binnen de doopkapellen van de vroege kerken/ oude kathedralen te relateren aan de ceremonie in het mikwe?

Hieronder kunt u het bestand downloaden