In onze tijd worden er veel zorgen uitgesproken over klimaat, natuur en milieu. We bevinden ons in een crisissituatie, ook op dit gebied. De Here God heeft de mens de opdracht gegeven de schepping te bewaren (Gen. 2:15). Ieder individu draagt hiervoor verantwoordelijkheid t.a.v. de volgende generaties, zeker een christen. Het Joodse volk is dit met name zeer bewust. ‘Wie bomen omkappen’ aldus de bekende rabbijn Rashi (1040-1105 n. Chr.) ‘zijn vernielers, zij beledigen de heilige Naam en verachten Zijn weldadigheid’. Toe Bisjwat betekent de 15de van de maand Sjewat (januari). Het is het Joodse nieuwjaarsfeest van de bomen en een nationale feestdag. Het is echter een zgn. halffeest, in 2022 te houden op 16/17 januari. Op deze dag worden verschillende vruchten gegeten. Ook is het in Israël de gewoonte om op deze dag bomen te planten. Heeft dit feest een Bijbelse achtergrond? Heeft een ‘groene’ kerk, ‘groen’ geloven en een ‘groene’ Bijbel raakvlakken met dit feest? Zullen de bovengenoemde zorgen zich in de toekomst gaan oplossen?