Zondag 25 april hoop ik zelf voor te gaan in de dienst. Ik verwacht verder te lezen uit de eerste Johannesbrief.

Zondag 1 mei verwachten we ds. Wouter Bakker uit Nieuweroord als voorganger in de dienst. Al jaren gaat hij eenmaal per jaar voor in de Andreaskerk. Fijn dat we hem ook dit jaar nog weer een keer uit het verre Drenthe kunnen verwelkomen!

De afgelopen week heb ik in meerdere verbanden de kerkdiensten uit de achterliggende periode geëvalueerd. Eén van die verbanden is bijvoorbeeld de commissie Muziek en Eredienst. Sinds het overlijden van onze musicus Arjan Dekkers proberen we met elkaar toch muzikaal gevarieerde diensten vorm te geven, in het besef dat in deze tijd niet het vele goed, maar het goede veel kan zijn.

Ook de liturgische vormgeving van de diensten blijft wat mij betreft werk-in-uitvoering waarin we blijven zoeken naar wat nodig is om de verbinding met elkaar en God in de dienst te versterken. Een voortdurende uitdaging is de verbinding tussen hetgeen wat tijdens de dienst in de kerk gebeurt en de beleving thuis via de stream. Wat in de fysieke kerkdienst in de kerkzaal verbindend en verdiepend werkt, een intens en rijk lied bijvoorbeeld, kan thuis via de stream vertragend worden beleefd waardoor je er niet in komt en de liturgie je niet meeneemt. Dat blijft puzzelen, en daar ga ik en wij dan ook maar gewoon mee door, in vertrouwen op Gods Geest, dat deze onze Liturg met een grote L wil zijn.

Ds. Jasper van Schaik