Op zondag 22 december is tijdens de dienst een toelichting gegeven over de taak van ouderling-pionier. Een samenvatting treft u hieronder aan. In 1998 schreven 6 gemeenteleden een brief aan de kerkenraad. De kern hiervan: De Andreaskerk staat in Wielwijk. Laten we vooral niet vergeten om contact te blijven houden met de wijkbewoners. Twintig jaar geleden is een evangelisatie ouderling benoemd en in de loop der jaren zijn veel activiteiten ontplooid in de wijk door de evangelisatie ambtsdrager, de commissie Kerk-in-de-wijk maar zeker ook door alle gemeenteleden die de wijkbewoners een warm hart toedragen. Er wordt op deze manier invulling gegeven aan de missionaire arbeid, een taak die de gemeente heeft.

Er is breed draagvlak binnen de gemeente om contact te blijven zoeken met de wijkbewoners. Mede door landelijke ontwikkelingen binnen de Protestantse Kerk Nederland heeft de kerkenraad nagedacht over de volgende “fase”. Missionair zijn kan op verschillende manier. “Pionieren” is een van de missionaire mogelijkheden. Pioniersplekken zijn nieuwe vormen van kerkzijn voor mensen die niet (meer) naar een kerk gaan. Een pioniersplek kan alleen gestart worden met de steun en zegen van de plaatselijke gemeente. De kerkenraad heeft daarom een opdracht geformuleerd voor een ouderling-pionier. De ouderling-pionier verkent eerst. Hij doet dit in samenwerking met de commissie Kerk-in-de-Wijk. Het doel van de verkenning is om de bestaande missionaire initiatieven vanuit de Andreaskerk te laten voortduren en uit te bouwen binnen een zogeheten pioniersplek (namens de PKN). Het doel van een pioniersplek is de vorming van een nieuwe geloofsgemeenschap in Wielwijk, waarin mensen met elkaar leren delen in Gods liefde en Jezus willen volgen als Heer. De ouderling-pionier richt zich dus op het luisteren, dienen en het onderwijzen in het geloof in Jezus Christus, door te leven en te leren uit Gods Woord. De ouderling-pionier weet zich als ambtsdrager gezonden en gesteund door de Andreaskerk en daarmee door de Heer zelf geroepen tot het ambt. Peter van der Schoor, o.a. al vele jaren actief bij de buurtlunch in Wielwijk, heeft deze taak op zich genomen en zal bevestigd worden a.s. zondag 5 januari.
Namens de kerkenraad, Jaap Slager voorzitter.