Eindelijk was het weer zover. Eindelijk stond de lange tafel met de witte lakens weer in de kerk. Eindelijk weer brood en wijn in ons midden. Wat mij betreft kwam het Avondmaal geen dag te vroeg dit keer.

Ik was eraan toe, en velen met mij, meende ik. De thematiek van het lijden, zoals beschreven in de eerste Petrusbrief die wij deze maanden lezen, ligt dicht tegen de geleefde ervaring van veel gemeenteleden aan, merk ik. Midden onder ons is veel leed te bespeuren. Denk aan de ernstig zieken, aan hen die in stilte lijden of een verborgen verdriet dragen, of aan de ambtsdrager, die merkt dat hem een kruis wordt opgelegd en die begint te vermoeden wat het betekent om te moeten lijden aan de kerk. Er is een lijdensproces gaande in de wereld en in de gemeente. Dat doet veel met ons. Ten eerste confronteert het lijden ons met onze machteloosheid. Ons eigen lijden en het leed van een broeder of zuster te zien, maakt machteloos. In het verlengde van onze machteloosheid ligt de roep om de levende God. Ons rest niets anders dan ons uit te strekken tot Hem en te roepen: Maranatha: kom, Here Jezus, kom spoedig! Haast u om ons te redden! Vandaar, denk ik, dat het Avondmaal geen dag te vroeg kwam. Petrus roept ons toe om te volharden in het lijden en in het lijden het voorbeeld van Christus te volgen, zodat Gods genade zichtbaar wordt. In het Avondmaal verzekert God ons van zijn onuitsprekelijke nabijheid en ontferming over ons bij alles wat wij meemaken.

Ds. Jasper van Schaik