‘Hoe kan ik solidair zijn? Hoe verhoud ik me in schurende confrontaties tot de ander?’ Tijdens deze avond zullen we vanuit Bijbels-theologisch perspectief ingaan op concrete situaties in de gemeente en de samenleving. Hoe plaatsen we vanuit ons geloof, de Bijbel en de traditie solidariteit en acceptatie? Ik nodig jullie allen uit om op 29 juni over dit onderwerp met elkaar in gesprek te gaan. We starten om 20.00 uur. Koffie en thee staan vanaf 19.45 uur klaar. Aanmelding via ds. van Schaik, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Graag tot 29 juni!

Gerrit van Lingen (predikant in opleiding)

Zondag 20 juni lezen we in de dienst uit Marcus 4: 35-41, over de storm op het meer van Galilea en Jezus die de wind en het water bestraffend toespreekt. Voorganger ben ik zelf.

Zondag 27 juni lezen we uit Johannes 4: 43-52, over het tweede wonderteken dat Jezus in Galilea doet, de genezing van de zoon van een dienaar van de koning. In deze dienst vieren we ook het Heilig Avondmaal, op de manier zoals we dat ook op Goede Vrijdag deden, in ‘hybride’ vorm, met een deel van de gemeente in de dienst aanwezig. Wie thuis of elders de dienst meebeleeft, nodig ik uit om daar met ons het brood en de wijn te delen.

Ds. Jasper van Schaik

Ik kwam ergens een gebed tegen. Het gebed wordt toegeschreven aan moeder Theresa. Ik wil het u doorgeven.

Here, help de man of de vrouw
Die zou willen bidden.
Maar het niet kan.
Aanvaard hun verlangen te bidden
Als een gebed.
Luister naar hun zwijgen
En ontmoet hen daar
In hun woestijn
U hebt al eerder
Mensen uit de woestijn geleid
En hun uw beloofde land laten zien,
Hoogste Heer, Koning van koningen.

Allen die de Here nodig hebben, bid ik Gods nabijheid toe!

Pastoraal werker, Gea de Kwant

logo de andere boeg

Ook al is er vanwege de coronamaatregelen geen officiële opening geweest, er zijn inmiddels wel diverse activiteiten in De Andere Boeg van start gegaan. Door corona hebben we de maandelijkse buurtlunch tijdelijk in een ander jasje gestoken: de Buurtlunch To Go! Bezoekers kunnen op een veilige manier een lunchpakket afhalen en hebben zo de gelegenheid om elkaar en de vrijwilligers buiten op het pleintje te ontmoeten. In juni hopen we weer, op gepaste afstand, samen aan tafel de maaltijd te kunnen houden.

Missie Dordt en samenwerkende kerken organiseren een “Feest van Hoop” op zondag 1 augustus a.s. De vraag komt naar ons als gemeente of wij mee willen doen. Zo’n activiteit/ op zondag/ in de binnenstad/ ...hmm. Wat doen wij als gemeente van de Andreaskerk? Ik denk aan de tentoonstelling over het Christelijk geloof in het Chatarijneconvent, een paar jaar geleden. Over de verschillende richtingen, over de ontwikkeling door de eeuwen heen. Wat kwamen er veel mensen, en wat hoorden we als bezoekers veel reacties: “die tekst hing bij mijn oma in de kamer”/ ”dat versje leerden we op school” enz. Bezoekers gingen met elkaar in gesprek. Wat is er dan nog veel kennis en veel herinnering bij de mensen die nu “niets meer” met de kerk hebben... Veel mensen weten er nog van, maar de VONK= de GEEST is er niet meer. Dus wat mij betreft: JA, en ik hoop dat velen met mij willen helpen het feest groot te maken, tot Zijn eer! Wordt vervolgd!
Jos Cirkel/ ouderling missionair

ckia logo

Joden wensen elkaar op een verjaardag toe dat ze 120 jaar oud mogen worden, gebaseerd op Gen. 6:3. De Joodse bevolking in Europa is sinds 1970 met 60% gedaald en is nu net zo laag als 1000 jaar geleden. Dit is echter niet alleen t.g.v. uitroeiing, maar mede t.g.v. het groeiende aantal alija’s met als reden het schrikbarend toenemende antisemitisme/ antizionisme, wat alles te maken heeft met de aanwakkerende geestelijke (eind)strijd om Jeruzalem/ het land Israël. De Here God waakt echter over Zijn oogappel. (Ps.121:4) Het Joodse volk werd reeds alle eeuwen door geconfronteerd met moord, doodsbedreiging, extreem lijden en rouw, dit als geen ander volk (Israël = de lijdende knecht). Anno 2021 zien we dit nog steeds. Miljoenen Joden werden meedogenloos afgeslacht en hun graf is veelal onbekend. Overleden dierbaren werden echter gewoonlijk op een Joodse begraafplaats begraven. Hoe en waar in Dordrecht? Een Joodse begrafenis (Lewaja) is een samenstel van gewoonten en rituelen die uit het religieuze Jodendom voortkomen. Hoe wordt in de Joodse cultuur in het algemeen omgegaan met de stervensbegeleiding, de begrafenis en de rouwperiode? Zou de Joodse wijze van omgaan met hun stervenden, overledenen en nabestaanden ons kunnen helpen?

Hieronder kunt u het bestand downloaden:

boekenproject

De kerkenraad geeft u graag te kennen dat op 24 juni 2021 van 20.00 - 21.30 uur weer een gemeenteavond wordt georganiseerd. Ondanks de versoepelingen die de huidige landelijke richtlijnen toestaan, willen we de gemeenteavond dit keer toch nog digitaal via Zoom doen. De reden hiervoor is dat de richtlijnen nog steeds uitgaan van de 1,5 meter afstand, waardoor een goede manier om het gesprek met elkaar aan te gaan ontbreekt. Ook kunnen nog steeds niet veel mensen in de kerk terecht en we willen graag zoveel mogelijk gemeenteleden de mogelijkheid geven om de gemeenteavond bij te wonen.

voedselbank dordrecht

In de maand JUNI is de inzameling van de Voedselbank bestemd voor de Kledingbank. Er wordt speciaal gevraagd om NIEUW ONDERGOED en SOKKEN/KOUSEN in de maat van klein tot groot. Natuurlijk blijft een financiële bijdrage ook van harte welkom (NL29 RABO 0126 2203 95 tnv Voedselbank Dordrecht). Blijft u ook aan de DE-spaarpunten denken?
Inleveren kan in de kerk en in De Andere Boeg (Piet Heynstraat 1, donderdagmiddag 12.30-16.00 uur). Heel hartelijk dank daarvoor.

Team Voedselbank Andreaskerk